Τι να έχουμε στο σπίτι όταν έρθει το μωρό μας;
Τι είναι καλό να έχουμε ήδη στο σπίτι όταν έρθει το μωρό μας :
●Αρκετά φορμάκια. Τα κακά του μωρού μας είναι αρκετά ρευστά το πρώτο διάστημα οπότε και συχνά λερώνεται. Ας προτιμήσουμε φορμάκια που κουμπώνουν στο πλάι του κορμού κι όχι από κάτω. Είναι πολύ πιο εύκολα στο άλλαγμα και δεν ταλαιπωρείται το μωράκι μας.
●Μικρά πανάκια και σαλιάρες για να σκουπίζουμε το μωρό σας κατά τη διάρκεια του φαγητού, του ρεψίματος αλλά και για τα τρεχούμενα σαλάκια.
●Άνετες πιτζάμες /φόρμες για τη μαμά. Κατά προτίμηση με κουμπιά το πάνω ρούχο εάν θηλάζουμε.
●Σουτιέν θηλασμού, εάν θηλάσουμε. Είναι πολύ πρακτικά, λόγω του εύκολου ανοίγματος, και όσο χρειάζεται μαλακά για το ευαίσθητο στήθος. Καλό είναι να αγοράσουμε ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φοράμε κανονικά.
●Καθαρό Οινόπνευμα
●Αμπούλες φυσιολογικού ορού
●Αποστειρωμένες γάζες
●Βαμβάκι
●Πάνες. Τους πρώτους τρεις μήνες τα μωρά συνηθίζουν να παίρνουν πολύ βάρος. Συνεπώς, ας προμηθευτούμε με φειδώ τις πάνες νούμερο 1 για να μην μας ξεμείνουν.
●Σεντονάκια
●Σελτεδάκια αδιάβροχα, πάνω στα οποία αλλάζουμε το μωρό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάτω από τα σεντονάκια του μωρού ώστε σε τυχόν διαρροή να μην επηρεαστεί το στρώμα του.
●Λίκνο ή κούνια. Το λίκνο μπορεί να το χρησιμοποιηθεί κατά βάση τους δύο με τέσσερις πρώτους μήνες, καθ' ότι μετά το μωρό κουνιέται αρκετά, οπότε και είναι επίφοβο. Εάν πάρουμε εξ αρχής κούνια, θα ήταν καλό να προτιμήσουμε ένα στρώμα σκληρό που να μη βουλιάζει.
●Μωρομάντηλα χωρίς οινόπνευμα
●Πετσέτες κάπα
●Αφρόλουτρο για βρέφη, δερματολογικά ελεγμένο και κατάλληλο από την πρώτη ημέρα.
●Μπατονέτες για να καθαρίζετε τον αφαλό του μωρού. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για τον τρόπο.
●Βρεφικό λάδι σώματος. Συνήθως χρησιμοποιείται μετά το μπάνιο. Αλείφουμε το σωματάκι του μωρού μας, κάνοντάς του ένα ελαφρύ μασάζ και για να χαλαρώσει, αλλά και ως ασπίδα προστασίας από το κρύο.
●Κρέμα συγκάματος. Μια μικρή ποσότητα στην ευαίσθητη περιοχή, στον ποπό και στις δίπλες του δέρματος αρκεί, για να απορροφηθεί σωστά.
●Ενα τετράδιο στο οποίο σημειώνουμε πόσες πάνες αλλάζουμε μέσα στη μέρα, καθώς και τα γεύματα θηλασμού ή/και έτοιμου γάλακτος που δίνουμε. Μέσα από την καταγραφή αυτή παρατηρούμε κατά πόσο ενυδατώνεται το μωρό μας. Μπορούμε, επίσης, να σημειώνουμε τις βιταμίνες, εάν παίρνει το μωρό μας, τυχόν αλλεργίες που εμφάνισε ή οτιδήποτε άλλο θεωρούμε χρήσιμο να σημειώσουμε για εμάς και προς ενημέρωση του παιδιάτρου.
●Πράσινο υγρό σαπούνι πλυντηρίου. Θεωρείται το πιο αγνό για τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού. Επίσης, δεν ξεχνάμε ότι σιδερώνουμε οτιδήποτε αγγίζει το δέρμα του μωρού μας μέχρι και τους 6 πρώτους μήνες ζωής του, όσο δηλαδή προτείνουν οι παιδίατροι να τηρείται η αποστείρωση.
●Υγρό καθαριστικό πατώματος και λοιπών επιφανειών βασισμένο στο πράσινο σαπούνι. Είναι καλό να επιλέξουμε με ήπια μυρωδιά τόσο για το βρέφος όσο και για την ευαίσθητη ακόμη μανούλα. Αποφεύγουμε τα επιθετικά προϊόντα καθαρισμού.
●Θερμός. Εάν δεν θηλάζουμε, το θερμός θα μας λύσει τα χέρια. Είναι ιδανικό για να αποθηκεύουμε το καυτό αποστειρωμένο νερό για το γάλα του μωρού μας. Με αυτό τον τρόπο, εξοικονομούμε χρόνο κι έτσι ετοιμάζουμε γρηγορότερα το γάλα όποια στιγμή κι αν πεινάσει.
●Καμινέτο- γκαζάκι- μπρίκι. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, είναι μια καλή εναλλακτική για να ζεστάνουμε νερό για το γάλα του μωρού μας.
●2 Μπιμπερό αποστειρωμένα είναι απαραίτητα, ακόμα κι αν θηλάζουμε. Σε περίπτωση έντονου πόνου στην κοιλιά, πιθανόν ο παιδίατρος να μας συστήσει βρεφικό χαμομήλι. Ας προτιμήσουμε γυάλινα μπιμπερό, καθώς μεταφέρει πιο γρήγορα την θερμοκρασία που θέλουμε μέσα στο υγρό στοιχείο (αντίθετα με το πλαστικό που αργεί).
●1 Βουρτσάκι για μπιμπερό και 1 για τις θηλές του μπιμπερό.
●Δοσομετρητή γάλακτος τριών επιπέδων. Είναι αρκετά διευκολυντικό να έχουμε έτοιμες μετρημένες τις δόσεις του γάλακτος, ειδικά τη νύχτα που η κούραση φαντάζει μεγαλύτερη. Ρίχνουμε την έτοιμη ποσότητα του γάλακτος στο μπιμπερό με το ζεστό νερό, χωρίς να χρειάζεται να μετράμε κουταλάκια.
●Δύο πιπίλες με διαφορετική θηλή για να δούμε ποια ηρεμεί καλύτερα το μωρό μας. Πολλά βρέφη, βέβαια, δε δέχονται την πιπίλα. Η επαφή του μωρού με το στήθος της μαμάς είναι συχνά η καλύτερη παρηγοριά.
●Ηλεκτρικό αποστειρωτή ή μια καθαρή κατσαρόλα όπου βράζουμε νερό για να αποστειρώνουμε τα πράγματα του μωρού (πιπίλες, θηλές, κοχύλια για το στήθος, εξαρτήματα μπιμπερό)
●Ηλεκτρικό θερμαντήρα ή μια μικρή κατσαρόλα για να ζεσταίνεται το μπιμπερό με το γάλα του μωρού.
● Αρκετές πετσέτες κουζίνας όπου στεγνώνουν τα πράγματα του μωρού (αρκετές διότι δεν προλαβαίνουν να στεγνώσει η πετσέτα για να υποδεχτεί τα επόμενα αποστειρωμένα σκεύη).
●Μάρσιπο για ελεύθερα χέρια. Εάν το μωρό είναι πολύ μικρόσωμο και δεν αγκαλιάζεται σωστά από το μάρσιπο, πιθανότατα να μην βολέψει.
●Μαξιλαράκι για το αυχένα. Κι όμως δεν έχει τη χρήση που φανταζόμαστε. Είναι πολύ πρακτικό για να ξαπλώνουμε το μωρό μας σε μια πιο ανασηκωμένη θέση. Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι τελείως ευθεία ξαπλωμένο όλες τις ώρες. Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη πετσέτα, να την τυλίξουμε ρολό και να την φέρουμε σε σχήμα μισοφέγγαρο, όπως είναι το μαξιλαράκι. Καλό είναι το βρεφάκι μας να μην ακουμπάει απευθείας στο μαξιλαράκι, για να μην ¨ανάψει¨ το δερματάκι του. Για αυτό, μπορούμε να έχουμε στρώσει πάνω από αυτό ένα σεντονάκι.
●Πολυκαρότσι με αυγό (για οποιαδήποτε μεταφορά του μωρού είτε με καρότσι, είτε με αυτοκίνητο, το μωρό μας μπορεί να κοιμάται άνετα μέσα στο αυγό).
●Έτοιμα γεύματα στον καταψύκτη μας. Τους πρώτους δύο μήνες ο χρόνος για ενασχόληση με οτιδήποτε άλλο εκτός από το βρέφος είναι μηδαμινός. Εάν δεν έχουμε κάποια βοήθεια από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, είναι σημαντικό να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες όσον αφορά το φαγητό, ώστε να απομένει μόνο ένα ψήσιμο.
Comments