Σταθμοί (1ο μέρος)
Ένα παιχνίδι τρεξίματος και εκπλήρωσης δοκιμασιών. Μαζεύουμε τα παιδιά και τα χωρίζουμε σε ομάδες. Σε κάθε ομάδα δίνουμε ένα χαρτί οδηγιών για να γνωρίζουν σε ποια σημεία πρέπει να πάνε κάθε φορά. Μόλις σημάνει ο συντονιστής την έναρξη του παιχνιδιού κάθε ομάδα τρέχει στον πρώτο προορισμό της και καλείται να εκπληρώσει τη δοκιμασία. Ανά 5 λεπτά, ο συντονιστής φωνάζει "Αλλαγή" κι έτσι κάθε ομάδα πηγαίνει στον επόμενο προορισμό της, σύμφωνα με τις οδηγίες του χαρτιού που κρατά. Σε κάθε σημείο δοκιμασίας πρέπει να βρίσκεται μόνο μια ομάδα. Τα στελέχη σημειώνουν τους βαθμούς επίτευξης κάθε ομάδας. Κερδίζει η ομάδα με τη μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία.
●Κουτί αφής. Σε ένα ευρύχωρο κουτί παπουτσιών, ζαχαροπλαστείου ή ό,τι άλλο βρούμε, ανοίγουμε μια τρύπα ώστε να χωράει το χέρι μας μέσα. Τοποθετούμε διάφορα αντικείμενα πχ. σαλιάρα, μπαλάκι, σφουγγάρι, μανταλάκι, πιπίλα, κουτάλι, βιβλιαράκι, δαχτυλίδι, λαστιχάκι μαλλιών, καλαμάκι, κουκουνάρι, βραχιόλι, γάντι, αποφεύγοντας τα αιχμηρά και μυτερά αντικείμενα. Κλείνουμε καλά το κουτί με κολλητική ταινία και σκοινιά. Όλα τα παραπάνω αντικείμενα τα καταγράφουμε σε ένα χαρτί. Σε κάθε ομάδα που έρχεται, βάζουμε τα παιδιά σε μια σειρά κι ένα ένα βάζουν το χέρι τους μέσα στο κουτί. Ψηλαφίζουν ένα αντικείμενο και κάνουν μια μαντεψιά για το τι μπορεί να είναι. Εάν το πετύχουν, σημειώνουμε ένα τικ. Εάν δεν το πετύχουν, λέμε ότι δεν υπάρχει τέτοιο αντικείμενο στο κουτί και έρχεται το επόμενο παιδί να ψηλαφίσει.
●Quiz ερωτήσεων.
●Το τρενάκι των τραγουδιών : βάζουμε τα παιδιά το ένα πίσω από το άλλο σαν τρενάκι να κρατιούνται το καθένα από τα αυτιά του μπροστινού του. Αντί για τσαφ τσουφ θα πρέπει να μας τραγουδήσουν λίγο από κάθε παιδικό τραγούδι που τους έρχεται στο μυαλό.
●Παροιμίες : λέμε το πρώτο μισό της παροιμίας και αφήνουμε τα παιδιά να συμπληρώσουν το υπόλοιπο.
●Να γράψουν ένα ποίημα με λέξεις που θα τους δοθούν. Εάν θέλουμε, θέτουμε μια συγκεκριμένη κοινή θεματική (πχ. Ζωή στην ύπαιθρο, καλοκαιρινές διακοπές, ανακύκλωση, πόλεμος και ειρήνη, τι είναι αγάπη).
●Παζλ με χάρτη. Κόβουμε έναν χάρτη σε κομμάτια που να μοιάζουν με παζλ.
●Με ένα αρχικό γράμμα να βρουν όσα περισσότερα ζώα μπορούν. Πχ τους δίνουμε το κάπα : κροκόδειλος, κότα, κοτσύφι, κουνέλι κτλ. Ή με το αρχικό γράμμα σίγμα να βρουν όσες περισσότερες χώρες γνωρίζουν πχ. Σλοβενία, Σλοβακία, Συρία κτλ.
●Σχήματα με τα σώματα. Ζητάμε από κάθε ομάδα να δημιουργήσει σχήματα και σχέδια με τα σώματα όλων των παιδιών της ομάδας. Οι τρόποι μπορεί να είναι πολλοί, μας νοιάζει όμως να δημιουργηθεί το σχήμα και να εξασκήσουμε τη φαντασία των παιδιών. Μερικές ιδέες για σχήματα : κύκλος, τρίγωνο, τετράγωνο, φάτσα, λουλούδι, γραμμή, χταπόδι, Μίκυ, ημικύκλιο, κύματα, Γυαλιά, Ρολόι, λαγός, βάρκα, ήλιος, αστέρι, φεγγάρι, LOVE, καρδιά, ρόμβος, χιονάνθρωπος
●Συνεχόμενες πάσες : βάζουμε τα παιδιά σε ένα κύκλο όρθια και τους δίνουμε μια μπάλα βόλεϋ. Πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν όσες περισσότερες συνεχόμενες πάσες μπορούν.
Tip: εάν έχουμε τόσες ομάδες, όσοι είναι και οι συντονιστές μας, αλλά θέλουμε να παίξουμε περισσότερους σταθμούς, τότε μπορεί κάθε συντονιστής να αναλάβει από 2 σταθμούς.
Δηλαδή: έστω ότι έχουμε 2 στελέχη και 2 ομάδες. Όταν περάσουν και η ομάδα Α και η ομάδα Β από μια φορά από την κ. Κατερίνα που τους έβαλε να πετύχουν Βολές μπάσκετ και, αντίστοιχα, πέρασαν και από την κ. Ελένη που τους έβαλε να γράψουν ένα ποίημα, τότε την επόμενη φορά που θα περάσουν από την κ. Κατερίνα θα τους βάλει να συναρμολογήσουν το παζλ, ενώ η κ. Ελένη θα τους λέει τι σχήματα να κάνουν με τα σώματά τους.
Παράδειγμα χάρτη
Εάν σας άρεσε το παιχνίδι, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στο περιπτεράκι μας:
Το παιχνίδι των σταθμών: https://payhip.com/b/EZrXg
Οι σταθμοί του παιδιού: https://payhip.com/b/nxdS3
Comments