top of page

Πώς να φέρω το μωρό μου σε επαφή με τον κόσμο των βιβλίων;


Η επαφή των παιδιών με τα βιβλία είναι καλό να ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία, καθώς αποτελεί ένα μέσο τόσο ψυχαγωγίας όσο και εκμάθησης. Ένα απλό βιβλίο, όμως, πιθανότατα να μην εισαχθεί εύκολα στην καθημερινότητα των παιδιών (ειδικά στην ηλικία 9-36 μηνών), αφού δεν είναι φανερό το στοιχείο του παιχνιδιού.

Ωστόσο, υπάρχουν ποικίλλες επιλογές "εναλλακτικών" βιβλίων που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας:

  • Πάνινα βιβλία: εύκολα στη διαχείριση για τα μωρά, αφού είναι μαλακά και εύκαμπτα. Μπορούν να τα μασουλήσουν και να παίξουν με αυτά χωρίς να ανησυχούμε αν θα χτυπήσουν ή αν θα τα χαλάσουν.

  • Βιβλία με διαφορετικές υφές: σελίδες με τσόχινα ζωάκια, βαμβάκι για μαλλί κι ένα σωρό πλούσιες ιδέες. Οι διαφορετικές υφές κεντρίζουν το ενδιαφέρον της αφής των παιδιών και τα χεράκια μαθαίνουν να μην αγγίζουν μόνο το μονότονο χαρτί.

  • Μουσικά βιβλία: αλλάζοντας τις σελίδες μια καινούργια μελωδία ανυπομονεί να αφήσει τις νότες της ελεύθερες. Σε κάποια βιβλία αρκεί απλά να γυρίσουμε τις σελίδες, σε άλλα χρειάζεται να πατήσουμε κάποιο κουμπάκι. Συχνά η μελωδία συνδυάζεται με την αντίστοιχη εικόνα του βιβλίου.

  • Βιβλία με μυρωδιές: τρίβοντας με τα δαχτυλάκια πάνω στις εικόνες των φρούτων και των λαχανικών, αναδύονται μυρωδιές που εκπλήσσουν τα μωρά και τα μικρά παιδιά.

  • Βιβλία με κρυμμένες εικόνες: σε διάφορα σημεία κάποιων σελίδων, τα παιδιά μπορούν να μετακινήσουν ή τραβήξουν τη μπροστινή εικόνα και πίσω από αυτή να δουν μια άλλη εικόνα που κρύβεται.

  • Βιβλία με pop it.

  • Βιβλία με μικρά κομμάτια παζλ.


Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν μια καλή έναρξη για να γνωρίσουν τα μικράκια μας το μαγικό κόσμο των βιβλίων. Με τον καιρό που εξοικειώνονται με τη χρήση τους, μπορούμε να περάσουμε και στα κανονικά βιβλία. Ωστόσο, αυτό που έχει πρώτιστη σημασία για να ασχοληθεί ένα παιδί με αυτό το νέο αντικείμενο είναι η δική μας συμπεριφορά και ενασχόληση. Πώς θα διδάξουμε ένα παιδί να πιάσει στα χέρια του ένα βιβλίο και να το ξεφυλλίσει εάν εμείς οι ίδιοι δεν το προτιμάμε; Υπάρχουν πολλοί ευφάνταστοι τρόποι για να περάσουμε αυτή τη νέα συνήθεια:

  • Τοποθέτηση βιβλίων σε εμφανές σημείο: εάν έχουμε καταχωνιασμένα τα βιβλία στο πατάρι, προφανώς τα βιβλία απουσιάζουν από το καθημερινό οπτικό πεδίο μας. Η ύπαρξή τους καλεί πρώτα εμάς να τα πάρουμε στα χέρια μας, να τα ξεφυλλίσουμε, να θυμηθούμε κάποιο απόσπασμα. Κι ύστερα, αν το πράττουμε αυτό συχνά, το παράδειγμά μας θα περάσει και στα παιδιά που μας παρακολουθούν διαρκώς με όλες τους τις αισθήσεις.

  • Η γωνιά του βιβλίου: τι πιο όμορφο να μεταμορφώσουμε μια γωνιά του σπιτιού σε γωνιά βιβλίου! Ένα χαλάκι, μια πολυθρόνα ή μια σκηνή με πολλά μαξιλαράκια, ένα κουβερτάκι, μια μικρή βιβλιοθήκη και είμαστε έτοιμοι να διαβάσουμε ιστορίες και παραμύθια στα παιδιά μας, αλλά και να ξεφυλλίσουμε τις πολύχρωμες σελίδες μαζί με αυτά, καθώς μας δείχνουν όλα όσα τους κάνουν εντύπωση.


Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι όταν κάνουμε μια δραστηριότητα με τα παιδιά μας είναι καλό να μην υπάρχει ανοιχτή κάποια οθόνη που μας αποσπά την προσοχή. Ας προτιμήσουμε μουσική από το ραδιόφωνο ή μια playlist με επιλεγμένα τραγούδια από τον υπολογιστή ή το κινητό με στραμμένη την οθόνη αλλού.

Comentários


bee.png

Σας καλωσορίζω στη σελίδα μου! Το νέο μέρος όπου μπορείτε να βρίσκετε ιδέες για χειροτεχνίες και παιχνίδια, αλλά και μικρές χρήσιμες συμβουλές για γονείς! Εάν είστε κι εσείς κομμάτι της καθημερινότητας κάποιων παιδιών, περάστε να σας φιλέψω παλιές, ανανεωμένες και πρωτότυπες ιδέες. Ας μην πολυλογώ, όμως. Σας εύχομαι καλή ξενάγηση! 
Βασιλική Μητσέα.

Για να μαθαίνετε τα νέα μας!

Thanks for submitting!

  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • Pinterest
bottom of page