top of page

Πώς να πείσω το παιδί μου να διαβάσει;

Σαν παιδιά που υπήρξαμε κάποτε κι εμείς, έχουμε στη μνήμη τους μεγαλυτέρους μας να λένε "Διάβασε για να προκόψεις" ή "Μελέτησε τώρα για να βρεις μια καλή δουλειά και να παίρνεις έναν καλό μισθό" ή "Άπαξ και βγεις στην αγορά εργασίας θα δεις πόσο σκληρά είναι τα πράγματα, τώρα που είσαι μικρός εκμεταλλεύσου το".


Εάν προσέξουμε καλύτερα όλα αυτά τα επιχειρήματα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι απευθυνόμαστε στα παιδιά με λόγια που δεν αφορούν την ηλικία τους, τα τρομοκρατούμε για το επερχόμενο μέλλον, τους κλείνουμε δρόμους που δεν έχουν όριο ηλικίας (μόρφωση), και τους εξασφαλίζουμε ότι η ενήλικη ζωή και η εργασία είναι πάντα κάτι κοπιαστικό και δυσάρεστο που κάνουμε αναγκαστικά.


Πώς μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για να τα πείσουμε λοιπόν να διαβάσουν τα μαθήματά τους;

●Το παιχνίδι και το στοιχείο της έκπληξης είναι πάντα οι καλύτερες λύσεις για να πείσουμε ένα παιδί να κάνει κάτι.

●Η συμμετοχή και η βιωματική εμπειρία είναι καλύτερη μάθηση από τη στείρα θεωρία.



Πρακτικά, ωστόσο τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η μελέτη; Ας δούμε μερικά παραδείγματα :

●Διαβάζουμε κι εμείς μαζί τους. Μαθαίνουμε την ιστορία και την κάνουμε αναπαράσταση αναλαμβάνοντας ρόλους.

●Γράφουμε σε στίχους τραγουδιών τα μαθήματα για να τα μάθουμε.

●Φτιάχνουμε κι εκτυπώνουμε το δικό μας περιοδικό με τα κουτσομπολίστικα θέματα της ιστορικής εποχής που διδασκόμαστε. Ζωγραφίζουμε μια σκηνή για το πρωτοσέλιδο.

●Ας στραφούμε σε εξωσχολικά βιβλία με ωραία εικονογράφηση και πιο παραστατικούς διαλόγους που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του παιδιού. Πχ. Ένα παιδικό βιβλίο για την Οδύσσεια μπορεί να το διαβάσει το καλοκαίρι το παιδί μας και το Σεπτέμβριο να είναι ήδη προετοιμασμένο.

●Ας εκτυπώσουμε κι ας κολλήσουμε μικρές εικόνες μνημείων, ζώων, φυτών ή οτιδήποτε άλλο μοναδικό έχει η κάθε περιοχή πάνω στο χάρτη της Ελλάδας για να μάθουν τα παιδιά μας που βρίσκεται κάθε νομός.

●Με πηλό να φτιάξουμε κούρους, αμφορείς, αγαλματίδια.

●Να πάμε μια εκδρομή οικογενειακώς σε ένα μνημείο ή σε μια περιοχή όπου συνέβη μια σημαντική μάχη.

●Να παίξουμε τις υποθετικές προτάσεις (https://shorturl.at/YaUfH) για να εμπεδώσουμε τις δευτερεύουσες προτάσεις.

●Να παίξουμε το παιχνίδι "Πόλεις Ηπείρου και Θεσσαλίας" https://payhip.com/b/jFqz1 για να μάθουμε τους νομούς και τις πρωτεύουσές τους.

●Να παίξουμε το παιχνίδι "Κρυπτόλεξο δωματίου" (https://shorturl.at/jP07k) για να μάθει το παιδί μας έναν μαθηματικό κανόνα.

●Μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι των σταθμών όπου σε κάθε σταθμό θα διεξάγεται και ένα πείραμα φυσικής.

●Να παίξουμε διάφορα παιχνίδια ορθογραφίας (https://shorturl.at/sAAit) τα οποία μπορούμε είτε να φτιάξουμε εμείς, είτε να βρούμε έτοιμα οργανωμένα στο περιπτεράκι μας (https://payhip.com/sanpaidigiatopaidi/collection/all).


Είναι κατανοητό ότι με τους ρυθμούς εργασίας, η προετοιμασία του μαθήματος από πλευράς των γονέων καθίσταται δύσκολη. Εάν, όμως, κατορθώσουμε να μετατρέψουμε τη διαδικασία της μάθησης σε ένα ευχάριστο παιχνίδι, τότε σίγουρα με τον καιρό το παιδί μας θα μάθει να ετοιμάζει μόνο του παιχνίδια για να μάθει, αλλά θα προσπαθεί να δημιουργεί παιχνίδια μάθησης για να τα μοιράζεται με τους συμμαθητές του. Επενδύοντας, επομένως, χρόνο και ενέργεια σε αυτό τον τρόπο μάθησης, θα καταφέρουμε το παιδί μας να απολαμβάνει το διάβασμα, να γίνεται ανεξάρτητο αλλά και δημιουργικό τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους άλλους.6

Comments


bee.png

Σας καλωσορίζω στη σελίδα μου! Το νέο μέρος όπου μπορείτε να βρίσκετε ιδέες για χειροτεχνίες και παιχνίδια, αλλά και μικρές χρήσιμες συμβουλές για γονείς! Εάν είστε κι εσείς κομμάτι της καθημερινότητας κάποιων παιδιών, περάστε να σας φιλέψω παλιές, ανανεωμένες και πρωτότυπες ιδέες. Ας μην πολυλογώ, όμως. Σας εύχομαι καλή ξενάγηση! 
Βασιλική Μητσέα.

Για να μαθαίνετε τα νέα μας!

Thanks for submitting!

  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • Pinterest
bottom of page