Παιχνίδια φαγητού
Πώς να πείσω το παιδί μου να δοκιμάσει νέες γεύσεις και να φάει λίγο περισσότερο;
1. Ο κύκλος των μπολ (για παιδιά νηπίου και πρώτες τάξεις του δημοτικού) : φτιάχνουμε τόσα μπολ όσα είναι και τα παιδιά που έχουμε. Κάθε μπολ όμως περιέχει διαφορετική τροφή. Βάζουμε μουσική. Μόλις αλλάξουμε τη μουσική, κάθε παιδί πρέπει να δώσει το μπολ του στον διπλανό του από δεξιά. Κάθε φορά που θα αλλάζουμε τη μουσική, τα παιδιά θα έχουν και ένα νέο μπολ με διαφορετικό φαγητό μπροστά τους, από το οποίο καλούνται να δοκιμάσουν. Οι πιθανότητες να πετύχει είναι πολλές, καθότι τα παιδιά έχουν την τάση να συμπαρασύρονται από παιδιά της ίδιας ή κοντινής ηλικίας. Φυσικά, μπορούμε να έχουμε έτοιμες τεμαχισμένες μπουκίτσες έτσι ώστε να αποφευχθεί να δαγκώσει το επόμενο παιδί σε ένα σημείο τροφής που ήδη έχει δαγκώσει το προηγούμενο.
2.Τα κρυμμένα στοιχεία (για παιδιά δημοτικού) : μέσα στο σπίτι κρύβουμε τάπερ με διαφορετικό φαγητό στο καθένα. Τα παιδιά μας ξεκινούν την αναζήτηση των τάπερ, όμως δεν αρκεί να τα βρουν. Θα πρέπει να ανοίξουν, να δοκιμάσουν το φαγητό και να γράψουν σε ένα χαρτί όσα περισσότερα συστατικά νομίζουν ότι περιείχε κάθε φαγητό, πχ. Κοτόπουλο, πατάτες, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, λάδι κτλ. Κερδίζει όποιος καταφέρει να μαντέψει τα περισσότερα συστατικά του φαγητού.
Η δοκιμή νέων γεύσεων ανοίγει νέους ορίζοντες και κάνει το παιδί μας πιο δεκτικό σε νέες τροφές. Ωστόσο, ας έχουμε κατά νου ότι ενώ μερικές φορές υπάρχει ανάγκη το παιδί μας να φάει λίγο περισσότερο (πχ. μπορεί να είναι χαμηλά στα κιλά του και να μας πει ο παιδίατρος ότι πρέπει να πάρει λίγο βάρος), καλό είναι να μην το πιέζουμε, διότι το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι υπέρ μας. Με ευφάνταστους τρόπους και μικρά παιχνίδια (κι όχι με περιττά γλυκά και λίπη) ας προσπαθήσουμε να δείξουμε στα παιδιά μας ότι το φαγητό είναι κάτι καλό και απολαυστικό κι όχι μια καταναγκαστική συνθήκη.
Comentários