Μια δραστήρια γυναίκα και ως δραστήρια μαμά
Ο ερχομός ενός μωρού αλλάζει ριζικά την καθημερινότητά μας. Ειδικά για μια γυναίκα που συνήθιζε να περνά πολλές ώρες εκτός σπιτιού, να εργάζεται, να συμμετέχει σε δραστηριότητες και να συναναστρέφεται με πολύ κόσμο, η απότομη μετάβαση σε μια άλλη ρουτίνα είναι αρκετά δύσκολη.
Κατά βάση, το μωρό "απαιτεί" τη διαρκή παρουσία μας κατά το πρώτο δίμηνο. Είναι το κύριο διάστημα που προσπαθούμε να αντιληφθούμε τις ανάγκες του μωρού αλλά και να ικανοποιήσουμε τις βασικές δικές μας. Σταδιακά που θα φέρουμε σε μια ισορροπία την καθημερινότητά μας μέσα στο σπίτι, μπορούμε να ξεκινήσουμε να είμαστε ξανά δραστήριες και εκτός σπιτιού, με ή χωρίς το μωρό.
●Ένα απλό καθημερινό περπάτημα με μουσική ή μια φίλη. Είναι κάτι απλό, όμως μας εντάσσει σταδιακά στη ρουτίνα μας. Εάν έχουμε και το μωρό μαζί μας, φροντίζουμε να έχουμε τα απαραίτητα στην τσαντούλα του, ώστε να μη γυρίσουμε εσπευσμένα πίσω για τάισμα ή αλλαγή πάνας.
●Μια βόλτα στο σούπερ μάρκετ για την αγορά των πραγμάτων που χρειαζόμαστε. Συνήθως, κατά το διάστημα της λοχείας, τα ψώνια είτε γίνονται παραγγελία από το κατάστημα για να μας τα φέρουν στο σπίτι, είτε τα επιμελείται κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας. Και μόνο μια μικρή βόλτα κάθε τόσο για να παίρνουμε λίγα πράγματα κάθε φορά, μάς εντάσσει στην προηγούμενη ρουτίνα. Επιπλέον, εάν έχουμε το μωρό μαζί, συνηθίζει κι αυτό σταδιακά στους εξωτερικούς ήχους. Φυσικά, επειδή πρόκειται για κλειστό χώρο, φροντίζουμε να μην παίρνουμε το μωρό μαζί σε περίοδο έξαρσης ιώσεων ή προσέχουμε να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη η παραμονή μας μέσα.
●Ένας καφές με τους φίλους μας σε ένα ανοιχτό μέρος, για να μην έχουμε το άγχος ότι θα μεταφέρουμε κάτι στο μωρό γυρνώντας στο σπίτι ή ότι δεν θα κολλήσει κάτι εάν το έχουμε μαζί μας.
Μετά το πέρας του διμήνου, το δίλημμα που αρχίζει να εμφωλεύει στο νου μας είναι η επιστροφή στην εργασία.
Κάποιες επιστρέφουν άμεσα στο χώρο εργασίας τους, ενώ κάποιες όχι, καθότι πολλές μητέρες δεν έχουν την απαραίτητη βοήθεια στο σπίτι από γονείς για να τους κρατήσουν το μωρό, δε νιώθουν έτοιμες να γυρίσουν ή απλά θέλουν να εκμεταλλευτούν την άδεια που δικαιούνται για να περάσουν χρόνο με το παιδί τους.
Στη δεύτερη περίπτωση που η νέα μαμά επιλέγει να μην επιστρέψει στο χώρο εργασίας της, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει για να νιώσει δημιουργική.
●Η εγγραφή σε μια εξωτερική δραστηριότητα, όπως ο χορός ή το γυμναστήριο. Η έξοδος αυτή μία ή δύο φορές την εβδομάδα μάς ανανεώνει και επιστρέφουμε με περισσότερη όρεξη στο σπίτι.
●Η έναρξη ενός χόμπι, το οποίο μπορεί να είναι και στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, όπως το πλέξιμο, η ραπτική, η ζωγραφική, η μαγειρική. Μπορεί να είναι ένα χόμπι που εξασκούσαμε στο παρελθόν, μπορεί φυσικά να είναι και κάτι καινούργιο που επιθυμούμε να διδαχτούμε από βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
●Μια εργασία από το σπίτι. Υπάρχουν πολλές επιλογές, αρκεί να βρει η νέα μανούλα την κατάλληλη για εκείνη. Τηλεφωνική εξυπηρέτηση, πώληση χειροποίητων ειδών, παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων μέσω διαδικτύου, μετάφραση κειμένων, αρθρογραφία είναι μερικές από τις συνήθεις επιλογές των μαμάδων που προτιμούν να εργαστούν από το σπίτι, νιώθοντας έτσι ότι είναι πιο κοντά στο μωρό τους.
Κι όπως πάντα οι ιδέες είναι ωραίες. Αλλά πώς πραγματοποιούνται ;
Για αρχή, πρέπει μια νέα μανούλα να έχει την υποστήριξη των μελών της οικογένειάς της. Εάν υπάρχει η προθυμία από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον να προσέχει το μωρό κάποιες φορές την εβδομάδα, αυτόματα το πρώτο βήμα έχει γίνει.
Παράλληλα, όμως, πρέπει και η μανούλα να βρει το θάρρος να αποχωριστεί τις τύψεις της διότι αφήνει το παιδί σε καλά χέρια.
Είναι κοινή παραδοχή ότι ο δεσμός μαμάς - βρέφους το πρώτο διάστημα είναι μπλεγμένος σαν κόμπος. Καλό είναι, ωστόσο, να το αποχωρίζεται μια στο τόσο, έστω και για ελάχιστο χρόνο, για να μπορεί να αισθάνεται ότι το μωρό δεν την περιορίζει. Δεν είναι λίγες οι φορές που η συνεχόμενη φροντίδα του βρέφους από τη μαμά εξ ολοκλήρου μπορεί να της δημιουργήσει αποπνικτικά αισθήματα και την αίσθηση ότι δε θα αλλάξει ποτέ αυτή η κατάσταση. Οι ορμόνες, ο θηλασμός, η αϋπνία, το γενικότερο άγχος, όλα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας περίεργης συναισθηματικής κατάστασης. Ωστόσο, με το να έχει κάποιες σταθερές εξόδους κάθε τόσο, η νέα μανούλα έχει να ανυπομονεί για κάτι και φυσικά επιστρέφει ύστερα στο σπίτι με περισσότερη λαχτάρα.
Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις που, δυστυχώς, ένα ζευγάρι ζει χωρίς κάποιο στενό μέλος της οικογένειας κοντά του. Αυτό δε χρειάζεται να προκαλεί απελπισία, όμως είναι αναγκαίο να οριστεί ένα πρόγραμμα. Αυτό θα διευκολύνει πολύπλευρα την καθημερινότητα του ζευγαριού.
Εάν εργάζονται και οι δύο γονείς :
1.Η εγγραφή του μωρού σε έναν βρεφικό/παιδικό σταθμό είναι σίγουρα απαραίτητη. Ακόμα και εάν τα ωράρια των γονέων δεν συμπίπτουν, η κράτηση της θέσης θα φανεί χρήσιμη για να γίνουν με ηρεμία κάποιες πρωινές εξωτερικές δουλειές ή για να υπάρχει μια λύση σε μια έκτακτη ανάγκη. Μπορεί κανείς να επιλέξει είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό, ανάλογα με το οικονομικό υπόβαθρο. Προτού προβεί κανείς σε αυτή την επιλογή, καλό είναι να συμβουλευτεί τον παιδίατρο, σε περίπτωση που το βρέφος έχει κάποια ιδιαιτερότητα.
2.Είναι καλό να μπουν εξαρχής όρια στο ωράριο εργασίας και των δύο γονέων, από τη στιγμή που έρχεται στον κόσμο το μωρό. Ειδικά το πρώτο διάστημα που το μωρό έχει ανάγκη τη διαρκή παρουσία ενός τροφού, οι υπερωρίες και τα έκτακτα ωράρια είναι καλό να απουσιάζουν από το πρόγραμμα των γονέων.
ความคิดเห็น