Ενημέρωση στο μαιευτήριο
Πρώτη φορά γονείς και ενώ θα θέλαμε τόσα να ρωτήσουμε, στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε ούτε τι να περιμένουμε, ούτε τι απορίες έχουμε. Και για αυτό ελπίζουμε ότι στο μαιευτήριο που θα πάμε, το προσωπικό και οι γιατροί θα είναι επαγγελματίες και θα προθυμοποιηθούν να μας μιλήσουν και να μας εξηγήσουν βήμα βήμα τι πρέπει να κάνουμε κι εμείς στο σπίτι. Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά δε συμβαίνουν, πιθανόν επειδή όλα αυτά που για εμάς είναι πρωτόγνωρα, για το προσωπικό να είναι ρουτίνα.
Ας δούμε, λοιπόν, τι περιμένουμε από το μαιευτήριο στο οποίο θα γεννήσουμε και τι απορίες έχουμε.
●Κατά την παραμονή μας στο μαιευτήριο, είναι απαραίτητο να μας ενημερώνουν σχετικά με την υγεία και την πορεία του μωρού μας. Σε κάποια μαιευτήρια, τα μωρά κοιμούνται ξεχωριστά από τις μητέρες τους ώστε εκείνες να ανακτήσουν δυνάμεις και να ξεκουραστούν μετά από τη γέννα, ενώ σε άλλα τα μωρά παραμένουν κοντά στη μητέρα τους όλες τις ημέρες παραμονής στο μαιευτήριο, ώστε να εξοικειωθούν και να λύσουν τις απορίες τους μέσα από την πρακτική.
●Είμαστε σε επικοινωνία με το γυναικολόγο μας και για τη δική μας υγεία. Εάν υποβληθούμε σε καισαρική τομή, ενημερωνόμαστε για τον τρόπο περιποίησης της τομής. Επίσης, ρωτάμε το γιατρό μας πότε πρέπει να μας επανεξετάσει και πότε πρέπει να γίνει η επόμενη εξέταση τεστ Παπ.
●Είναι εύλογο να θέλουμε να ρωτήσουμε τόσα, αλλά να μην ξέρουμε από πού να αρχίσουμε. Ας απευθυνθούμε στις μαίες, ζητώντας ακόμα και γενικές πληροφορίες και συμβουλές, πχ. πώς πρέπει να κρατάω το μωρό όταν το θηλάζω, πώς να ελέγξω τη θερμοκρασία του γάλακτος (εάν δε θηλάζω), τι λύσεις προτείνετε για να μην πληγώνεται το στήθος κτλ. Είναι χρήσιμο να επαναλαμβάνουμε τις ίδιες απορίες σε κάθε διαφορετική μαία που μας επισκέπτεται καθότι από την καθεμία θα ακούσουμε και κάτι επιπλέον που μία άλλη μπορεί να παρέλειψε να μας πει. Σιγά σιγά, θα καταλάβουμε με ποια μαία έχουμε καλύτερη επικοινωνία.
●Στην περίπτωση που το μωρό μας έχει ίκτερο, είναι λιποβαρές ή εμφανίσει κάτι και πρέπει να παραμείνει στο μαιευτήριο, είναι σοφό να μη διστάσουμε να ζητήσουμε πλήρη ενημέρωση. Αναφέρουμε ότι δεν είχαμε παρόμοια εμπειρία και για αυτό ζητάμε αναλυτικότατη εξήγηση του τι θα συμβαίνει όσο το μωρό μας είναι μέσα, τι εξετάσεις θα του κάνουν, να μιλάμε με τον υπεύθυνο παιδίατρο, ποιο είναι το κόστος και τι χαρτιά χρειάζονται, πώς γίνεται η μεταφορά του μητρικού γάλακτος στο μωρό εάν δεν επιτρέπεται να το θηλάσουμε κτλ.
●Φεύγοντας από το μαιευτήριο, θα πρέπει να μας ενημερώσουν γραπτώς:
Για το γάλα που πίνει το μωρό (εάν δεν θηλάζουμε). Είναι καλό να συνεχίσουμε να δίνουμε και στο σπίτι το γάλα που μας πρότειναν από το μαιευτήριο. Εφόσον δεν δημιουργεί αλλεργία ή φούσκωμα στο μωρό μας, ας μην το υποβάλλουμε σε περιττές αλλαγές και δοκιμές. Στην πορεία σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, μπορούμε να ζητήσουμε να μας αντιπροτείνει κάποιο άλλο.
Για τη μάρκα των πανών που χρησιμοποιούσαν στο μωρό. Εφόσον δεν του εμφάνισε κάποια αλλεργία, είναι καλό να συνεχίσουμε με αυτή τη μάρκα τους επόμενους μήνες.
Για τις εξετάσεις που έκαναν στο μωρό κατά τη διάρκεια παραμονής στο μαιευτήριο.
Για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν σε κάποιο χρονικό διάστημα, πχ. εξέταση για τα σκέλη του μωρού, οπτικοακουστική εξέταση κ.ά. Είναι καλό να ζητήσουμε ακριβή ενημέρωση για το διάστημα που πρέπει να πραγματοποιηθούν αυτές οι εξετάσεις, αλλά και για το κόστος τους.
Για τυχόν βιταμίνες που μπορεί να χρειαστεί, πχ. σίδηρο, D3, φολικό οξύ.
Για την πληρωμή. Είναι καλό να ζητήσουμε αναλυτική απόδειξη όσων πρόκειται να πληρώσουμε και να ελέγξουμε ότι όσα αναγράφονται έχουν γίνει.
ความคิดเห็น