Δημιουργική ημέρα με το μωρό 9-18 μηνών
Οι ώρες με το μωρό μας στο σπίτι είναι πολλές και σίγουρα μέσα σε αυτές θέλουμε να προλάβουμε να εκπληρώσουμε τις απαραίτητες δουλειές, υποχρεώσεις της μέρας, αλλά παράλληλα να τις γεμίσουμε όσο πιο δημιουργικά γίνεται για το μωρό μας. Τι μπορούμε να κάνουμε;
●Σε όποια ηλικία κι αν είναι το παιδί μας, η μουσική δεν μπορεί να λείπει από το σπίτι. Ας προτιμήσουμε έναν ραδιοφωνικό σταθμό με παιδικά τραγουδάκια ή να φτιάξουμε μια playlist με τραγούδια της επιλογής μας, αποφεύγοντας την τηλεόραση και την έκθεση σε οποιαδήποτε οθόνη. Φυσικά, παράλληλα, μαθαίνουμε κι εμείς να τραγουδάμε μαζί με το παιδί μας. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι όσο πιο πολλή επαφή έχει το μωρό μας με τη μουσική, τόσο εξοικειώνεται με τους χαρούμενους παιδικούς ρυθμούς αλλά και το χορό.
●Κυνηγητό. Ας κυνηγήσουμε το μωρό μας στο σπίτι γύρω από το τραπέζι ή από δωμάτιο σε δωμάτιο. Μπορούμε να έχουμε ένα συγκεκριμένο λούτρινο κουκλάκι με το οποίο θα παίζουμε κυνηγητό με αυτό. Εάν είναι πιο μικρό το μωρό μας και δεν περπατάει ακόμα, μπορεί ο ένας γονιός να κρατάει το μωρό αγκαλιά και να τρέχει μπροστά κι ο άλλος γονιός να κυνηγάει.
●Κρυμμένο αντικείμενο. Κρύβουμε ένα μεγάλο αντικείμενο μπροστά στα μάτια του παιδιού και το ρωτάμε "πού είναι;". Κάθε φορά που το κρύβουμε, επαναλαμβάνουμε την ίδια ερώτηση ώστε να την αποστηθίσει. Έτσι, το παιδί μας θα εξασκήσει την παρατηρητικότητά του.
●Ας παίξουμε κουκλοθέατρο. Με τα ήδη υπάρχοντα κουκλάκια στο σπίτι μπορούμε να παίξουμε κουκλοθέατρο μαζί με τα παιδιά μας. Εάν είναι μικρά και δεν μιλούν ακόμα, επινοούμε μόνοι μας τις ιστορίες και τους διαλόγους. Δίνουμε ονόματα και αλλάζουμε τη φωνή μας για κάθε κουκλάκι, η οποία όμως, να παραμένει σταθερή κάθε φορά που θα παίζουμε. Μπορούμε, επίσης, να βάλουμε μουσική και να χορεύουμε όλοι μαζί κρατώντας τα κουκλάκια. Τέλος, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας φιγούρες, χρησιμοποιώντας υλικά που έχουμε στο σπίτι.
●Ας διαβάσουμε πάνινα βιβλία με ζωάκια και ας μιμηθούμε τις φωνές τους.
●Ας κάνουμε μαζί τις δουλειές του σπιτιού. Εάν το μωρό μας δεν περπατάει ακόμα, μπορούμε να το έχουμε δίπλα μας στο παιδικό καθισματάκι φαγητού και να τραγουδάμε ή να του κάνουμε διάφορες γκριμάτσες και αστείες φωνές, όση ώρα κάνουμε κάποια δουλειά. Μπορούμε, επίσης, να το κεράσουμε ένα ωραίο φρουτάκι σε μικρά κομματάκια εάν μπορεί να μασάει ή να απλώσουμε στο τραπεζάκι μπροστά λίγο γιαούρτι που θα μαζεύει με τα χεράκια και θα το δοκιμάζει σιγά σιγά εάν δεν μασάει.
●Εάν το μωρό μας περπατάει, μπορούμε να του δώσουμε αρμοδιότητες : να βγάζει τα ρούχα από το πλυντήριο και να τα τοποθετεί στη λεκάνη, να μας δίνει ένα ένα τα ρούχα κι εμείς να τα απλώνουμε ή όταν μαζεύουμε τα απλωμένα από τα σκοινιά του μπαλκονιού, το μωρό μας να τα παραλαμβάνει ένα ένα και να τα τοποθετεί στην καθαρή λεκάνη. Επιπλέον, μπορούμε την ώρα του μαγειρέματος να φέρουμε μια καρέκλα δίπλα μας, το μωρό να πατάει όρθιο επάνω και να χτυπάμε μαζί τα υλικά στο μπλέντερ, απομακρύνοντας τα αιχμηρά αντικείμενα από κοντά του, φυσικά. Μπορούμε να σκουπίζουμε κρατώντας μαζί την ηλεκτρική σκούπα ή να καθαρίζουμε ο καθένας με το δικό του πανάκι το τραπέζι και τα ντουλάπια της κουζίνας. Καταλαβαίνω ότι ειδικά για μια εργαζόμενη μητέρα το πλαίσιο του χρόνου είναι ιδιαίτερα στενό, από την άλλη, το παιδί μας μπαίνει σε μια ρουτίνα. Μαθαίνει να βοηθάει και να νιώθει χρήσιμο, αντί να βαριέται ή να γκρινιάζει βλέποντας εμάς να κάνουμε χωρίς εκείνο τις δουλειές μας.
●Εάν έχουμε αυλή ή μπαλκόνι, ας το εκμεταλλευτούμε! Μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα προστατευτικό πλέγμα στα κάγκελα, να γεμίσουμε το χώρο με γλάστρες, φυτά και λουλούδια και να αφήσουμε το παιδί μας να ανακαλύψει τις μυρωδιές και τα χρώματα που προσφέρει η φύση.
Ας ποτίσουμε μαζί με ένα ποτιστήρι ή μπουκάλι. Φυσικά, μπορούμε να παίρνουμε και κάποια γεύματα έξω, στρώνοντας ένα ελαφρύ κουβερτάκι και να κάνουμε πικ νικ. Επίσης, μπορούμε να απλώσουμε ένα χαλάκι και να παίξουμε με τα παιχνίδια, απολαμβάνοντας τον καλό καιρό. Μπορούμε ακόμη, εάν υπάρχει χώρος, να παίξουμε μπάλα ή να κάνουμε ποδήλατο ή πατίνι.
●Παιδική χαρά. Όποιος ονόμασε έτσι αυτό το μέρος, ήξερε πράγματι το νόημα στο μυαλό των παιδιών! Εάν ο καιρός είναι καλός, ας μην το πολυσκεφτούμε! Το μωρό μας δεν τρώει; Ας δοκιμάσουμε να το ταΐσουμε στην κούνια. Μαθαίνει να περπατάει; Του κρατάμε τα χεράκια και μαζί περπατάμε. Βλέποντας τα άλλα παιδάκια να τρέχουν, το μωρό μας θα κινητοποιηθεί περισσότερο. Έχει τόση πολλή ενέργεια που γίνεται δύσκολο να τη διαχειριστούμε στο σπίτι; Μπορούμε να πάμε στην παιδική χαρά και να αφήσουμε το παιδί μας να ουρλιάξει με την υπέροχη παιδική φωνούλα και να εκτονωθεί. Φυσικά, είμαστε πάντα πίσω από το παιδί μας, καθ' ότι μπορεί μια μπάλα να ξεφύγει ή το παιδί μας να πάει κοντά σε μια κούνια εν κινήσει κτλ.
●Βγαίνουμε μαζί. Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και τα μαγαζιά, οι πληρωμές των λογαριασμών, και γενικά οι εξωτερικές μας δουλειές μπορούν να γίνουν με τη συντροφιά του μωρού μας. Εχουμε μαζί ένα μικρό κολατσιό και νερό από το σπίτι ή αγοράζουμε ένα κουλούρι και αφήνουμε το μωρό μας να το απολαύσει όση ώρα εμείς ψωνίζουμε ή περιμένουμε στην ουρά. Η βόλτα έξω ξυπνάει το μωρό μας, έρχεται σε επαφή με νέους ήχους, χρώματα, φως, ανθρώπους, χορταίνει με τα μάτια ένα σωρό καινούργια πράγματα. Επιπλέον, κουράζεται και κοιμάται με όρεξη στο σπίτι, συχνά ακόμα και στη διαδρομή.
●Πηγαίνουμε ή δεχόμαστε επισκέψεις. Οι επισκέψεις δίνουν χρώμα στην καθημερινή ρουτίνα τόσο του μωρού μας όσο και στη δική μας. Ας προτιμήσουμε να πηγαίνουμε σε φιλικά σπίτια αλλά και να δεχόμαστε φίλους γονείς με τα παιδιά τους, ώστε το μωρό μας να ωφεληθεί σε μια τεράστια γκάμα : κοινωνικοποιείται, μαθαίνει να μοιράζεται τα πράγματά του, διαμορφώνει συμπεριφορά με τους ανθρώπους που δεν ανήκουν στο οικογενειακό περιβάλλον, τρώει περισσότερο και δοκιμάζει νέες γεύσεις πιο εύκολα βλέποντας και τα άλλα παιδάκια γύρω του να τρώνε.
Comments