top of page

Γιατί να ενθαρρύνω το παιδί μου να κάνει χειροτεχνίες;


Είναι αξιοπρόσεκτο ότι εκπαιδευτικοί και γονείς παροτρύνουν τα παιδιά τους να κάνουν χειροτεχνίες. Χαρτόνια, κόλλες, ψαλίδια, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές... Και συχνά αυτή η χειροτεχνία καταλήγει στον κάδο ανακύκλωσης (αν όχι στα σκουπίδια). Γιατί τόσος κόπος, υλικά και χρήματα να επενδυθούν εκεί;


Όσο περίεργο κι αν φαίνεται σε κάποιους ανθρώπους, η ενασχόληση των παιδιών με τις χειροτεχνίες προσφέρει πολύπλευρα οφέλη, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Μέσα από αυτές :

1.Αναπτύσσονται οι δεξιότητες των παιδιών και οι κινήσεις τους γίνονται πιο λεπτομερείς και ακριβείς. Σιγά σιγά εξασκούν τα χέρια στο πώς να πιάσουν το ψαλίδι, μαθαίνουν να διπλώνουν σωστά το χαρτί κι όχι άτσαλα, να χρησιμοποιούν σωστά τους μαρκαδόρους κ.ο.κ.

2.Καλλιεργείται το γούστο και η αισθητική. Ο τρόπος που συνδυάζονται τα χρώματα, οι διαφορετικές υφές των χαρτονιών, ακόμα και ο τρόπος που θα κολληθεί κάτι πιο δεξιά ή πιο αριστερά προδίδει την αισθητική του παιδιού.

3.Καλλιεργείται η κριτική και η λογική σκέψη. Για να φτιαχτεί μια κατασκευή δημιουργούνται πολλά ερωτήματα, όπως το πώς θα σταθεί, πόση κόλλα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και σε ποιο σημείο ώστε να κολλήσει σωστά κτλ. Φτιάχνοντας ένα πλάνο και κάνοντας πειραματισμούς, τα παιδιά μας θα καταφέρνουν κάθε φορά να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα για το πώς να κατασκευάσουν κάτι, παράλληλα όμως θα αποκτούν και εμπειρία και κάθε φορά θα γίνονται καλύτερα.

4.Αναπτύσσεται η φαντασία και η δημιουργική ικανότητα. Μια χειροτεχνία δε χρειάζεται μόνο κάποιο συνδυασμό υλικών. Απαιτεί και μπόλικη προσωπική φαντασία, η οποία θα αποτυπωθεί πάνω σε ενα υλικό και θα το κάνει μοναδικό και ενδιαφέρον! Επιπλέον, κάθε φορά που τελειώνει ένα υλικό, καλλιεργείται και ένα άλλο κομμάτι φαντασίας για το πώς θα αντικατασταθεί αυτό το υλικό και να έρθει σε πέρας η χειροτεχνία.

5.Αναπτύσσονται τρόποι για αντιγραφή. Οι τρόποι είναι πολλοί, όπως η ξεπατικοσούρα, τα πατρόν, η οπτική αντιγραφή και αποτύπωση, ώστε σε κάποιες περιπτώσεις, όλα τα παιδιά να έχουν το ίδιο και να νιώσουν το αίσθημα της ομάδας και του συν-ανήκειν.

6.Αναπτύσσεται η αυτοπεποίθηση, το αίσθημα της αυτοαξίας, αλλά και της χρησιμότητας. Οι χειροτεχνίες είναι ένας καλός τρόπος για ένα ντροπαλό παιδί να εξωτερικεύσει τον εσωτερικό του κόσμο και να υποστηρίξει ότι αυτό που έφτιαξε είναι κάτι όμορφο. Για πολλά παιδιά η λεκτική έκφραση είναι πολύ δύσκολη, όμως για μια χειροτεχνία που θα ακούσει ένα "μπράβο", μπαίνει ένα λιθαράκι στο εσωτερικό δοχείο της αυτοαξίας και του "σήμερα έκανα κάτι χρήσιμο".

7.Επενδύεται χρόνος σε κάτι δημιουργικό. Η ενασχόληση με τις χειροτεχνίες προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να ενεργούν, να σκέφτονται, να φαντάζονται και να απολαμβάνουν το χρόνο που δίνουν σε κάτι που το τελικό αποτέλεσμα θα είναι από τα χέρια τους.

8.Διδάσκονται αξίες και τρόποι ζωής. Μέσα από τις χειροτεχνίες μαθαίνεται η ανακύκλωση (πχ. χρησιμοποιώντας πλαστικά μπουκάλια, καπάκια, αποκόμματα περισσευούμενων χαρτονιών, χαρτονένια ρολά υγείας), τα παραδοσιακά έθιμα (πχ. χαρταετός, κυρά Σαρακοστή, σημαία) κτλ.

9.Δημιουργούνται πρακτικές λύσεις. Αντί να αγοραστούν κάποια πράγματα, όπως μολυβοθήκη, κουτί αποθήκευσης, σουπλά, μπορούν να τα φτιάξουν τα παιδιά με λιγότερα έξοδα, ανακυκλώνοντας και φυσικά δημιουργώντας.

10.Διδάσκονται αρετές, όπως η υπομονή και η συνεργασία. Τα παιδιά μαθαίνουν να περιμένουν για να δανειστούν την κόλλα και το ψαλίδι και αντίστοιχα να μοιραστούν το δικό τους.

11.Δημιουργούνται αναμνηστικά από μια σημαντική ημέρα ή ένα μάθημα που τους διδάχτηκε.

12.Δημιουργούνται χειροποίητα δώρα για φίλους και συγγενείς. Έτσι, συνειδητοποιούν ότι έχει αξία κάτι χειροποίητο και ότι θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι αποδέκτες, όπως μια κάρτα.


Ολα αυτά τα οφέλη που θα αποκομίζουν κάθε φορά, θα τα βοηθήσουν και στη μετέπειτα ζωή τους: Να αναγνωρίζουν την αξία τους μέσα από αυτά που δημιουργούν, να ενισχύσουν την αυτογνωσία εάν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, να έχουν αυτοπεποίθηση και επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τη θέση τους ή την ιδέα τους.

Ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας σε αυτό το μαγικό κόσμο των χειροτεχνιών και των κατασκευών με τον δικό μας τρόπο.

1.Στολίζουμε τις χειροτεχνίες στον τοίχο της σχολικής τάξης έτσι ώστε να καμαρώνουν τα δημιουργήματά τους, αλλά και να νιώθουν πιο οικεία βλέποντας τα χειροτεχνήματά τους στο χώρο.

2.Στολίζουμε τις ζωγραφιές στο σπίτι. Μπορούμε να αγοράσουμε μερικά κάδρα και ανά διαστήματα να εναλλάσσουμε τις ζωγραφιές στο εσωτερικό τους. Τα παιδιά μας θα πιστέψουν ότι είναι πραγματικοί καλλιτέχνες για να έχουν τόσο εξέχουσα θέση οι ζωγραφιές τους στο σπίτι!

3.Κρατάμε σε ένα κουτί διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά, χάρτινες συσκευασίες, μπουκάλια, τρύπιες κάλτσες, υφάσματα που δε θα χρησιμοποιήσουμε κτλ. και τα δίνουμε λίγα λίγα κάθε φορά στο παιδί μας για να δημιουργήσει.

4.Ανάλογα με την οικονομική μας δυνατότητα αλλά και τις προτιμήσεις/ την κλίση των παιδιών, προμηθευόμαστε μαρκαδόρους και χαρτιά ή πινέλα και μπογιές ή είδη ραπτικής/ πλεξίματος κτλ.


Τέλος, αφουγκραζόμαστε τα "θέλω" των παιδιών μας, όμως δεν τους δίνουμε ποτέ όλα τα πράγματα μαζί. Τα παιδιά έχουν πραγματική ανάγκη από όρια και περιορισμένες επιλογές για να λειτουργήσουν σωστά.

留言


bee.png

Σας καλωσορίζω στη σελίδα μου! Το νέο μέρος όπου μπορείτε να βρίσκετε ιδέες για χειροτεχνίες και παιχνίδια, αλλά και μικρές χρήσιμες συμβουλές για γονείς! Εάν είστε κι εσείς κομμάτι της καθημερινότητας κάποιων παιδιών, περάστε να σας φιλέψω παλιές, ανανεωμένες και πρωτότυπες ιδέες. Ας μην πολυλογώ, όμως. Σας εύχομαι καλή ξενάγηση! 
Βασιλική Μητσέα.

Για να μαθαίνετε τα νέα μας!

Thanks for submitting!

  • Instagram
  • TikTok
  • Facebook
  • Pinterest
bottom of page